Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο ως μέσω πρόληψης όσο και κατά την διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Η παχυσαρκία, το αυξημένο σωματικό λίπος, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα είναι προδιαθεσιακοί παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την πρόληψη όσο και με την πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Η επίτευξη ή διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους καθώς και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με συστηματική σωματική άσκηση και υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έως 30%.
Καλά τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης μη επεξεργασμένων δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου με τη συνολική επιβίωση μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης η διατροφική συμβουλευτική και παρακολούθηση σε συνδυασμό με τη χορήγηση ω3 λιπαρών οξέων έχει φανεί ότι περιορίζει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η διατροφική παρέμβαση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης.
Βιβλιογραφία
• De Cicco P.,Catani V., Gaspeti V., SibilianoM., Quaglietta S. “Nutrition and breast cancer: A literature review on prevention, treatment and recurrence”, Nutrients, 2019, 3:11(7):1514