Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν αναθεωρημένες οδηγίες για την άσκηση σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο (American College of Sports Medicine guidelines). Πολλές μελέτες πλέον έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να συνίσταται ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου.

Μέχρι στιγμής ένας πολύ μικρός αριθμός ασθενών γυμνάζεται, ενώ υπάρχει γενικότερη άγνοια για τα οφέλη της άσκησης όχι μόνο ως μέσο πρόληψης αλλά και ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης διάρκειας 30 λεπτών 3 φορές την βδομάδα είναι αρκετό για να βελτιώσει την κατάθλιψη, το άγχος, την κατάπτωση και την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η άσκηση μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, του εντέρου και του προστάτη σχετίζεται με μεγαλύτερη επιβίωση. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδραση των ασκήσεων αντίστασης, παρόλο που ο ρόλος τους στη μυική μάζα και η συσχέτισή τους με την εξέλιξη της νόσου είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Οι οδηγίες για τους καρκινοπαθείς είναι ίδιες με του γενικού πληθυσμού. Προτείνεται 2-2 ½ ώρες μέτριας έντασης άσκηση την βδομάδα ή 1 ¼ - 2 ½ ώρες έντονης άσκησης τη βδομάδα. Το είδος και η ένταση της άσκησης θα πρέπει να προτείνεται λαμβάνοντας υπόψιν την λειτουργικότητα του ασθενούς, το είδος και το στάδιο του καρκίνου, την ύπαρξη ή όχι παρενεργειών της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας και εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας. Η Dr. Kathryn Schmitz Ph. D, M.P.H του Penn StateCollege of Medicine σε μια συνέντευξή της είπε χαρακτηριστικά «εάν ρωτήσεις ένα μέσο πολίτη στο δρόμο εάν η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά θα απαντήσει ναι. Ο στόχος μας είναι μέχρι το 2029 το ίδιο να ισχύει εάν ρωτήσεις τον μέσο πολίτη εάν η άσκηση κάνει καλό στους καρκινοπαθείς»

Βιβλιογραφία

Schimtz et al 2019 “Excersise is Medicine in oncology: Engaging clinicians to help patients move through cancer” , A Cancer Journal for Clinicians, volume 69, Issue 6.
Fairman CM et al 2017 “Resistance training interventionsacross the cancer control continuum: a systematic reviewof the implementationof resistance training pronciples”Br Journal of Sports Medicine,volume 51, p. 677-685.
«Prescribinhg Excersise as Cancer Treatment: A conversation with Dr. Kathryn Schitz», National Cancer Institute, November 12, 2019