Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα σχετίζονται με καλύτερη υγεία ή μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Mια πρόσφατη μελέτη ανασκόπησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει φανεί κάποια άμεση συσχέτηση μεταξύ κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων και καρκίνου ή άλλων ασθενειών.
Είναι δύσκολο να αποδειχθεί κάτι τέτοιο γιατί άτομα που καταναλώνουν κυρίως βιολογικά προιόντα έχουν και καλύτερες συνήθειες όπως καλύτερη φυσική κατάσταση, δεν καπνίζουν και έχουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Μια άλλη μελέτη σύγκρινε τη σύσταση συσκευασμένων βιολογικών και συμβατικών τροφίμων από τις ετικέτες πάνω στη συσκευασία. Φανηκε ότι τα βιολογικά μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά είχαν λιγότερη ενέργεια, ζάχαρη και υδατάνθρακες συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά. Στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά και στην περιεκτικότητα σε νάτριο. Επομένως η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν διαφέρει η θρεπτική αξία μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προιόντων και το σηματάκι “ bio” δεν αποτελεί προυπόθεση για καλύτερη ποιότητα τροφίμου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Vigar B, Myers S., Oliver C., Arellano J. “A Systematic review of organic versus conventional food consumption: Is there a measurable benefit on Human Health?”, Nutrients, 12(1):7, 2019
Dall Asta, Angelino D, Pellegrini N., Martini D. “The nutritional quality of Organic and Conventional Food Products sold in Italy: Results from the food labelling of Italian products (FLIP) Study”, Nutrients, 12(5):1273, 2020