Το εντερικό μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροβίων, των μυκήτων και των ιών του εντέρου το οποίο επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους και το οποίο συχνά αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος». Τα βακτηριακά κύτταρα είναι πολύ περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα και ζυγίζουν περίπου 1-2 κιλά όσο περίπου και ο εγκέφαλός μας. Υπάρχουν τα «καλά» βακτήρια τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα «κακά» βακτήρια τα οποία σχετίζονται με διάφορες ασθένειες. Υπάρχουν πλέον επαρκή επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν συσχέτιση του μικροβιώματος με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τον τρόπο που ανταποκρίνεται το σώμα μας στην φλεγμονή, στο οξύ και χρόνιο στρες. Επίσης επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα η διαταραχή της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας να σχετίζεται με κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αυτισμό. Επιπλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν συσχέτιση της διαταραγμένης εντερικής μικροχλωρίδας με διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων δηλαδή του εντερικού μας μικροβιώματος?
Η κατανάλωση φυτικών ινών ενισχύει την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων όπως τα bifidobacteria. Τέτοιες τροφές είναι οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Επίσης τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφιρ, το γιαούρτι, η σόγια, το ξινολάχανο, το τουρσί. Τα τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικά όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια και τα πράσα, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες όπως το κακάο, η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, το πράσινο τσάι, τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο.
Τέλος υπάρχουν ενδείξεις ότι ή έλλειψη βιταμίνης D επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα και κάποια συμπληρώματα διατροφής όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D, το μουρουνέλαιο και τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν την ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Wellington V., Sundaram V., Singh S, Sundaram U “Dietary Supplementation with Vitamin D, Fish Oil or Resveratrol Modulates the Gut Microbiome in Inflammatory Bowel Disease”, Int J Mol Sci, 2021, 24;23(1):206