Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι όλα τα γεύματα καταναλώνονται σε ένα αυστηρά καθορισμένο χρονικό διάστημα και ακολουθούνται από νηστεία. Η νηστεία μπορεί να είναι είτε πλήρης αποχή από την τροφή, με κατανάλωση μόνο υγρών ή ροφημάτων χωρίς θερμίδες, είτε κατανάλωση πολύ περιορισμένης τροφής για παράδειγμα στο 25% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα διαλειμματικής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος και που έχουν μελετηθεί. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής:
- Εναλλασσόμενη: 1 μέρα πλήρης νηστεία και 1 μέρα ελεύθερη διατροφή
- 5/ 2: Μέσα στη βδομάδα 5 μέρες ελεύθερη διατροφή και 2 μη συνεχόμενες μέρες νηστεία.
- 16/8 : Μέσα στην ημέρα 16 ώρες νηστεία και 8 ώρες ελεύθερη διατροφή.
Η όλη μέθοδος στηρίζεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας ο οργανισμός αντί για γλυκόζη χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα ως καύσιμο.
Σύμφωνα με μελέτες η διαλειμματική νηστεία δεν είναι πιο αποτελεσματική στην απώλεια σωματικού βάρους συγκριτικά με την κλασσική υποθερμιδική διατροφή. Όσον αφορά στην διατήρηση του απολεσθέντος σωματικού βάρους μετά από ένα τέτοιο διαιτητικό σχήμα, τα δεδομένα δείχνουν ικανοποιητική διατήρηση του βάρους για διαστήματα 3-6 μηνών. Με τον όρο διατήρηση του σωματικού βάρους, εννοούμε διατήρηση για >12 μήνες. Επομένως χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Η διαλλειματική νηστεία, φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους συγκριτικά με την κλασσική υποθερμιδική διατροφή. Επίσης επιτυγχάνεται καλύτερη διατήρηση της μυϊκής μάζας ιδιαίτερα στα παχύσαρκα άτομα.
Τα οφέλη της για την υγεία μας είναι πολλά. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να επιφέρει μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης, βελτίωση της καρδιακής υγείας, μείωση της φλεγμονής, βελτίωση της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Όμως μπορεί να μην υπάρχει διαφορά στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Άτομα με υπογλυκαιμίες, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ηλικιωμένοι και παιδιά δεν συστήνεται να ακολουθήσουν ένα τέτοιο διαιτητικό σχήμα. Αντίθετα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση μπορεί να είναι ωφέλιμη.
Στα αρνητικά αυτής της μεθόδου είναι τα χαμηλά επίπεδα συμμόρφωσης κυρίως λόγω της έντονης πείνας. Στις πιο ακραίες μορφές της μπορεί να προκαλέσει ζάλη και έντονο αίσθημα κόπωσης.
Αν σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις τη διαλλειματική νηστεία
- Προσπάθησε τις μέρες/ώρες ελεύθερης διατροφής με ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή έστω και αν δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα π.χ να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα από όλες τις ομάδες κτλ.
- Για καλύτερα αποτελέσματα περιόρισε την πρόσληψη υδατανθράκων δηλαδή ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι κτλ.
- Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα!