Ο καρκίνος του μαστού, εν αντιθέσει με άλλους καρκίνους, σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια μέση αύξηση βάρους 1-5 κιλά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Αυτή η αύξηση βάρους προέρχεται από αύξηση της λιπώδους μάζας.
Αν έχεις διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς το βάρος σου. Αν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη κατά τη διάγνωση, θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.
Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής, θα σε προστατεύσει από παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως σακχαρώδη διαβήτη κτλ. και θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη εικόνα του σώματός σου που θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία σου.
Μια άλλη αλλαγή που παρατηρείται στην σύσταση του σώματος, είναι μείωση της μυϊκής μάζας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «σαρκοπενική παχυσαρκία» δηλαδή μπορεί μια γυναίκα να είναι παχύσαρκή, να έχει αυξημένο σωματικό λίπος, όμως παράλληλα να χάνει μυϊκή μάζα, χωρίς απαραίτητα να φαίνεται διαφορά στο σωματικό της βάρος.
Η σαρκοπενική παχυσαρκία είναι συνήθως υποδιαγνωσμένη, και έχει ως αποτέλεσμα η γυναίκα να νιώθει έντονη κόπωση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια μυικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη τοξικότητα από τη χημειοθεραπεία και σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διατηρήσεις τη σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια των χημειο/ακτινο θεραπειών στο βαθμό που μπορείς. Μπορεί τις μέρες της χημειοθεραπείας και τις αμέσως επόμενες να μην αισθάνεσαι σωματικά δυνατή για οποιαδήποτε δραστηριότητα, όμως τις μέρες που θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα προσπάθησε να κάνεις κάποιου είδους άσκηση κατά προτίμηση μυϊκής ενδυνάμωσης.
Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να σε βοηθήσει είναι η διατροφή σου. Προτείνεται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης, χαμηλή σε λιπαρά κυρίως κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Τροφές πλούσιες στα «καλά λιπαρά» είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο κτλ. Επίσης προτείνεται μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι να προέρχονται κυρίως από όσπρια, φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα τα σταυρανθή λαχανικά όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.
Τέλος είναι σημαντικό να περιορίσεις την ζάχαρη.
Διανύεις μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σου. Εκτός από τη θεραπεία, μπορείς να προσφέρεις μια ολιστική φροντίδα στον εαυτό σου που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς καλύτερα προβλήματα που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν.
Τώρα το έχεις πιο πολύ ανάγκη από ποτέ.
Βιβλιογραφία
Grace Macari- Judson, Braun Barry, Jerry Joseph “Weight gain following breast cancer diagnosis: Implication and proposed mechanisms”, 2014, Journal of Clinical Oncology, 10;5(3):272–282
Roberto M, Barchiessi G. «Sarcopenia in Breast Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis» 2024, Cancers, 16(3), 596
Cicco P., Catani M. «Nutrition and Breast Cancer: A Literature Review on Prevention, Treatment and Recurrence», 2019, Nutrients, 3;11(7):1514
Call Back Form
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος επικοινωνίας.