Πώς να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες; -VIDEO-

Πώς να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες; -VIDEO-

Call Back Form

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος επικοινωνίας.

Πως μπορείς να αλλάξεις διατροφικές σου συνήθειες?

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι μια συνεχής διαδικασία. Και ο δρόμος για την αλλαγή έχει προσκλήσεις. Η αλλαγή του τρόπου ζωής απαιτεί μια σειρά από ατομικές επιλογές που συχνά απαιτούν να θυσιάσεις την άμεση ευχαρίστηση προς όφελος της μακροπρόθεσμης υγείας σου. Οι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία ή μη της κάθε προσπάθειας είναι η γνώση για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στην υγεία μας, η πεποίθησή σου για την ικανότητά σου να πετύχεις τους στόχους σου, η αυτό- αποτελεσματικότητα, ο εσωτερικός τρόπος ελέγχου, η δέσμευση απέναντι στον εαυτό σου και η ενδυνάμωση.

Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα ταυτόχρονα. Παρακάτω, θα σου αναλύσω τα 3 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις την οποιαδήποτε αλλαγή θέλεις στη ζωή σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αλλάξεις τον τρόπο της διατροφής σου.

Τα τρία βήματα είναι τα εξής: Κίνητρο | Στόχος | Στρατηγική

  1. Κίνητρο

Το πρώτο βήμα είναι να βρεις το κίνητρό σου. Για ποιο λόγο θέλεις να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες? Ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του λόγους, απλά πολλές φορές αυτοί δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι. Πριν απαντήσεις για την υγεία μου, σκέψου το λίγο παραπάνω.. θέλεις να αντιμετωπίσεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας? Θέλεις να διατηρήσεις την υγεία σου, γιατί ως γνωστόν το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν? Μήπως θέλεις να δώσεις ένα σωστό πρότυπο διατροφής για τα παιδιά σου? Μήπως θέλεις να φθάσεις σε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος? Όρισε συγκεκριμένα γιατί είναι για σένα σημαντικό να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή. Μπορεί να σε βοηθήσεις να το γράψεις σε ένα χαρτί και να το τοποθετήσεις σε ένα σημείο που θα το βλέπεις κάθε μέρα.


  1. Στόχος

Αφού έχεις αναγνωρίσει το κίνητρό σου, το επόμενο βήμα είναι να βάλεις τον στόχο, που θέλεις να φθάσεις? Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται σε αυτό το βήμα, για κάποιους το να ορίσουν ένα στόχο εξαρχής τους είναι δύσκολο, ενώ άλλοι δυσκολεύονται στην εφαρμογή του στόχου. Για να πετύχεις ένα στόχο, αυτός θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Συγκεκριμένος, Ρεαλιστικός, Εφικτός, Μετρίσιμος, Χρονικά Προσδιορισμένος. Στη βιβλιογραφία μπορεί να το δεις και ως S.M.A.R.T:

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχεις 2 επιλογές.

Η πρώτη επιλογή στόχου είναι «θα ξεκινήσω να τρέφομαι πιο υγιεινά». Πως σου ακούγεται? Εύκολο? Ναι αλλά πως θα το κάνεις?

Η δεύτερη επιλογή στόχου είναι «θα αρχίσω να τρώω 2 φρούτα την ημέρα» ή «θα αρχίσω να αγοράζω ολικής αλέσεως ψωμί και ζυμαρικά» ή «θα προετοιμάζω το γεύμα της δουλειάς από το σπίτι ώστε να περιορίσω το Junk food». Πως σου ακούγεται αυτό? Μήπως είναι πιο εύκολο να το πετύχεις? Φρόντισε να βάλεις μικρούς και εύκολους στόχους για να μπορείς να τους πετύχεις, και όταν κατακτήσεις τον πρώτο σου στόχο μετά βάζεις τον επόμενο κ.ο.κ. Να θυμάσαι η αλλαγή μιας συμπεριφοράς χρειάζεται 2 μήνες για να γίνει συνήθεια.


3. Στρατηγική

Εφόσον έχεις θέσει τον στόχο που θέλεις να πετύχεις, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς την στρατηγική που θα ακολουθήσεις προκειμένου να πετύχεις αυτό τον στόχο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Έστω ότι ο στόχος σού είναι να χάσεις 4 κιλά σε 2 μήνες. Πως μπορείς να φθάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα? Να έχεις μικρά και συχνά γεύματα ώστε να περιορίσεις το αίσθημα της πείνας, να τρώς 4 γλυκά τη βδομάδα αντί για κάθε μέρα που έτρωγες εως τώρα, να ορίσεις μια ή δύο συγκεκριμένες μέρες μέσα στη βδομάδα που θα γυμνάζεσαι κ.ο.κ. Σκέψου ποιος τρόπος σου ταιριάζει καλύτερα και όρισε συγκεκριμένα και μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που θέλεις.


Η αλλαγή του τρόπου ζωής γενικότερα, είτε πρόκειται για τη διατροφή ή την άσκηση, είναι μια διαδικασία που απαιτεί αλλαγή του τρόπου σκέψης. Για αυτό να θυμάσαι:

Η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας, ξεκίνησε αλλάζοντας τη διατροφή σου!


Βιβλιογραφία

1. Michaelsen M., Tobias EL. «Understanding health behavior change by motivation and reward mechanisms: a review of the literature» Front Behav Neurosci, 2023 Jun 19;17:1151918.

2. Baley R.«Goal Setting and Action Planning for Health Behavior Change», Am J Lifestyle Med, 2017 Sep 13;13(6):615–618